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DISCIPLINARY RESPONSIBILITIES
ISSUE

May a judge promise not to report campaign
conduct or material in violation of the Canons
of Judicial Ethics to the Judicial Inquiry
Commission, the State Bar, or other
committee or tribunal? Answer: No.

FACTS

The Charge to the Judicial Campaign
Oversight Committee contains a prerequisite
to membership on the Committee that “the
prospective member must renounce his or her
right to prefer charges against any candidate
for any campaign conduct or material before
the Judicial Inquiry Commission, the State
Bar, any grievance committee, or any other
tribunal.” A judge who has been appointed to
the Oversight Committee inquires whether the
Canons of Judicial Ethics permit him to make
such an agreement.

DISCUSSION

Canon 1 requires judges to uphold the
independence of the judiciary. “A judge
should participate in establishing, maintaining,
and enforcing . . . high standards of conduct so
that the integrity and independence of the
judiciary may be preserved. The provisions of
this Code should be construed and applied to
further that objective.”

Canon 3B(3) provides that a judge “should
take or initiate appropriate disciplinary
measures against a judge or lawyer for
unprofessional conduct of which the judge has
personal knowledge.” The official
Commentary to Canon 3B(3) states that
reporting a lawyer’s misconduct to an
“[d]isciplinary measures may include

appropriate disciplinary body.” The
Commission has previously addressed
circumstances under which this canon
imposed a duty to report a violation of the
canons to this Commission.  Advisory
Opinions 78-50, 78-51, 78-52, and 95-598.

Canon 7 contains the following provision:
C. Reporting Violations of Canon 7:

(1) If such filing is permitted by
law, a complaint alleging a violation
of this Canon 7 shall be filed with the
Judicial Inquiry Commission.

It is the opinion of the Commission that the
Canons of Judicial Ethics do not permit a
judge to agree in advance to not report to the
Commission, the State Bar, or other
appropriate body campaign conduct or
materials in violation of the canons. Such an
agreement takes away a judge’s independence
to decide whether particular campaign conduct
or materials must be reported to one of these
bodies under Canon 3B(3) or Canon 7C(1).

This opinion is rendered after confirmation by
the Commission that the Charge to the
Judicial Campaign Oversight Committee is
not in the form of a standing order which
supercedes the Alabama Canons of Judicial
Ethics, nor has any other standing order been
issued by the Alabama Supreme Court
modifying the canons.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, 800 South McDonough
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240-
3327, e-mail: jic@alalinc.net.



