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ACCEPTANCE OF GIFTS 

ISSUE

May a judge accept an invitation by a local
bank to an annual outing to which dozens of
public officials, church and community
leaders, and friends of the bank are also
invited?  Answer: Yes, under the facts
presented.

FACTS

Each year, a bank charters buses and invites
dozens of public officials, church and
community leaders, and friends of the bank to
an outing that includes a complimentary
dinner at a restaurant and a ticket to an
Alabama basketball game.  A district judge
has been invited to attend, on the same basis
as all other invited guests.  The judge has
consulted  court records and has determined
there are no pending cases in his court to
which the bank is a party but the bank has
been a party to cases in the district court in the
past.  

DISCUSSION

Canon 5C(4) addresses the acceptance of
gifts:  “Neither a judge nor a member of his
family residing in his household should accept
a gift, bequest, favor, or loan from anyone if it
reflects expectation of judicial favor.”  Canon
2 requires judges to avoid both impropriety
and the appearance of impropriety in all their
activities.

The Commission has previously decided that
the Alabama Canons of Judicial Ethics permit
a judge to accept a gift from an attorney who

practices before the judge where the gift
neither reflects expectation of judicial favor
nor otherwise creates the appearance of
impropriety.  The Commission noted in this
regard that judges and their families may
accept “ordinary social hospitality.”   The
Commission held that, in deciding whether or
not to accept a gift, a judge should consider
the nature of the gift as well as the
circumstances under which and the time when
the gift is being given.  Advisory Opinions 94-
514 and 94-518.  

In Advisory Opinion 94-514, the Commission
indicated that one circumstance that might
very well make acceptance of a gift
inappropriate would be that the attorney had a
case pending before the judge at the time the
gift was offered.  As an example, the
Commission stated that a gift of a smoked
turkey at Christmas may not violate any
canon, but a gift of the same turkey on another
date by an attorney with a case pending before
the judge may very well have the appearance
of an attempted bribe or an attempt to curry
the judge’s favor. 

In Advisory Opinion 94-518, the Commission
concluded that a judge could not accept a
donation or loan of computer equipment to the
individual judge from a litigant or attorney
presently appearing in the judge’s court as this
would create an appearance of impropriety,
causing disqualification of the judge.  In
Adams v. Commission on Judicial
Performance, 882 P.2d 358, 379 (Cal. 1994),
the California Supreme Court stated that “a
judge’s . . . knowing acceptance of favors or
benefits having a substantial monetary value
from a litigant or attorney whose case
presently is pending before the court is 
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inherently corruptive, suggesting improper use
of the prestige of office.”  

A judge should carefully scrutinize any gift
from a litigant or an attorney with a case
presently pending in the judge’s court, and
should always consider whether the value or
nature of an offered gift will create an
appearance of impropriety or reflect adversely
upon the integrity of the judiciary.

In general, judges should be wary of
gifts and should exercise prudence
when  determining  whether  a  gift  is
acceptable.  There may be gifts of such
magnitude or nature that acceptance
by  a  judge would  diminish  the
integrity of the judiciary.  Any gift
which has the appearance of currying
influence with a judge or which casts
doubt upon a judge’s integrity under
Canon 1 or a judge’s independence
under Canon 2 is inappropriate for a
judge to accept. 

Ohio Board of Commissioners on Grievances
and Discipline, Opinion 98-10.

The Commission finds no expectation of
judicial favor or appearance of impropriety in
acceptance of the invitation in question under
the facts presented.  Thus, it is the opinion of
the Commission that the Alabama Canons of
Judicial Ethics permit the judge to accept this
invitation. The invitation is to an annual event

to which a large number of officials and
community leaders are invited, the
entertainment does not appear to be of a lavish
nature that would itself create an appearance
of impropriety, and the bank extending the
invitation is neither a current nor a frequent
litigator appearing before the judge. 
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission.  For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, 800 South McDonough
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240-
3327; e-mail: jic@alalinc.net. 


