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DISQUALIFICATION WHEN A PARTY
MAKES ALLEGATIONS AGAINST THE
JUDGE

ISSUE

Is a judge disqualified to hear a case when a
party has appeared on a television news
program making allegations against the judge? 
Answer:  Since the judge has no actual,
personal bias resulting from the party’s
conduct, he is not disqualified. 

FACTS

A few months ago, a circuit judge heard a
contempt petition and a motion to modify that
were related to a divorce action over which he
had presided several years ago.  In March, the
former wife filed a motion to cite her ex-
husband for contempt, and this motion has
been set for hearing later this month.  The ex-
husband has filed a motion arguing the judge
should recuse himself because the ex-husband
has recently appeared on a local television
news broadcast “speaking out in regard to
allegations against” the judge.

The judge has not seen any portion of the
news report at issue, and he has no knowledge
of that report other than what is stated in the
motion seeking his recusal.  He does not feel
he has any prejudice against either party in the
case, and he believes he can be fair and
impartial.  

DISCUSSION

This Commission has long held that a
litigant’s actions toward or statements about a
judge during the course of a judicial

proceeding do not cause the judge to be
disqualified unless the judge is actually
influenced and develops a personal bias or
prejudice as a result.  See, e.g., Advisory
Opinions 90-391, 92-447, and 97-636.  To
hold otherwise would allow a litigant to
control judicial proceedings by making
disqualifying statements whenever the litigant
becomes dissatisfied with the course of the
proceedings, which would cause chaos in the
conduct of those proceedings and in the
administration of justice.   Advisory Opinions
90-391, 98-686, and 98-710.  

If a judge is actually influenced by a litigant’s
conduct and he or she develops a personal bias
or prejudice against the litigant, then Canon
3C(1)(a) requires the disqualification of the
judge.  It is also possible that special
circumstances might exist such that the
making of a particular complaint actually
causes the judge’s impartiality to be
reasonably questionable, which would require
disqualification under the general provision in
Canon 3C(1).  Advisory Opinion 98-686.  

The judge in the present case does not feel
affected, and no special disqualifying
circumstances are apparent.  Thus, it is the
opinion of the Commission that the judge is
not disqualified.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission.  For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, 800 South McDonough
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240-
3327; e-mail: jic@alalinc.net. 


