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WRITING A LETTER OF ENDORSEMENT
FOR USE OF CHARITABLE
ORGANIZATION IN FUND
SOLICITATION; OTHER FUND RAISING
FOR THE ORGANIZATION

ISSUE

I. May a judge write a letter endorsing a
particular charitable organization that the
organization will use to support grant
applications, major gift proposals, and other
funding documents?

II. May a judge otherwise solicit financial
support for the organization?

Answer: Under the Canons of Judicial
Ethics, a judge is discouraged but not
absolutely prohibited from participating in
fund raising for charitable organizations.
However, a judge must limit such
participation so that he does not lend the
prestige of his judicial office to fund
solicitation or otherwise violate Canon 1 or
Canon 2. A judge may not use his judicial
title or official letterhead stationery for the
purpose of fund raising for a civic or
charitable organization.

FACTS

A Circuit Judge has been asked to provide a
“To Whom It May Concern” letter endorsing
Alabama Baptist Children’s Homes and
Family Ministries. The judge serves on the
Board of Trustees for this organization. The
letter might be on personal or business
letterhead and would be wused by the
organization in support of grant applications,
major gift proposals, and other funding
documents. It would state why the judge

believes support for the organization’s
ministry is important. A suggested letter
provided to the judge by the organization
mentions his role as a judge in connection
with his strong sense of responsibility in
making proper decisions that affect children,
endorses the organization’s services as
surrogate parents, and states that the judge is
pleased to be part of an “organization that
recognizes that each child is unique and
strives to treat each child as an individual who
is entrusted to them by the courts.”

The judge also inquires whether he may
otherwise solicit financial support for the
Children’s Homes.

DISCUSSION

The issues presented are governed primarily
by Canon 5B of the Alabama Canons of
Judicial Ethics. Canon 5B states that a judge
may participate in civic and charitable
activities “that do not reflect adversely upon
his impartiality or interfere with the
performance of his judicial duties,” and that a
judge may serve as an officer, director, trustee,
or nonlegal advisor of a religious, charitable,
or other civic organization subject to certain
limitations, including the following:

(1) A judge should not serve if it is
likely that the organization or
institution will be engaged in
proceedings that would ordinarily
come before him or will be regularly
engaged in adversary proceedings in
any court.

(2) It is desirable that a judge not
solicit funds for any educational,
religious, charitable, fraternal, or civic
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organization or institution, or use or
permit the use of the prestige of his
office for that purpose, but he may be
listed as an officer, director, or trustee
of such an organization or institution.

(3) A judge should not give
investment advice to such an
organization or institution, but he may
serve on its board of directors or
trustees even though it has the
responsibility for approving
investment decisions.

The Commission most recently wrote about
participation in fund raising in Advisory
Opinion 00-747:

As the Commission has previously
stated, Canon 5B(2) strongly
discourages but does not absolutely
prohibit participation in fund raising
for civic and charitable organizations.
See, e. g., Advisory Opinions 83-174
and 96-596. Participation in fund
raising presents a danger that the
prestige of the judicial office will be
used for the solicitation of funds.

Advisory Opinions 81-101 and 96-
596. Italso involves a danger that the
person solicited will feel obligated to
respond favorably if the judge is in a
position of influence or control.

Commentary to the Model Code of
Judicial Conduct, Canon 4C(3)(b)
(1990). A judge who participates in
fund raising for a civic or charitable
organization must be ever mindful of
the provisions of Canons 1 and 2, and
must limit such participation so that he
or she does not lend the prestige of his
or her judicial office to the event or
otherwise violate either the letter or

the spirit of Canons 1 and 2. Advisory
Opinions 83-174, 83-179, 85-242, and
96-596.

In Advisory Opinion 84-216, the Commission
held that a judge should not permit his name
to be listed along with the title “Judge” on
stationery of an educational foundation that he
knew would be used for the purpose of
soliciting funds because to do so would
“permit the use of the prestige of his office for
the purpose of soliciting funds.” Similarly, in
Advisory Opinion 96-596, the Commission
advised a judge that his name should not be
listed as a judge in an invitation to a fund-
raising dinner that would be held in the
judge’s home since this would permit the use
of his office for the purpose of fund
solicitation; earlier in the opinion, the
Commission advised that the judge was
discouraged under the canons from holding
the dinner in his home, but not absolutely
prohibited from doing so.

The proposed letter submitted with the judge’s
request for an advisory opinion not only uses
the judge’s official title, it emphasizes his
official position in endorsing the
organization’s fund-raising efforts. While the
canons do not absolutely prohibit the judge
from engaging in fund raising for the
organization in question, the Commission is of
the opinion that the judge may not use his
judicial position in any such activities. Thus,
the judge may not provide a letter of
endorsement that will be used for fund raising
that is written on his official letterhead, nor
may he otherwise use his title or position in
fund raising. Also, the judge must take care
that any fund raising activities in which he
engages do not otherwise violate Canon 1 or
Canon 2.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, 800 South McDonough
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240-
3327; E-mail: jic@alalinc.net.



