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ENDORSEMENT OF A CANDIDATE FOR 
PROBATE JUDGE BY THE INCUMBENT 
PROBATE JUDGE 

ISSUE 

Maya probate judge who is not running for 
reelection publicly endorse a candidate for the 
position in an upcoming election? Answer: 
Yes. However, a judge should be careful that 
the substance of the endorsement complies 
with the provisions in Canons 1 and 2. 

FACTS 

A probate judge who is not running for 
reelection inquires whether it is permissible 
under the Alabama Canons of Judicial Ethics 
for him to endorse aparticular candidate as his 
replacement as probate judge. The 
advertisement in question states: 

I have been deeply honored to 
serve the citizens of --- County in the 
office of Probate Judge for 23 years. 
For the last 22 years, --- --- has served 
as Chief Clerk of the Probate Office 
with dedication, devotion, and 
courtesy. I am fully supporting --- --­
as she seeks the office of Probate 
Judge and I respectfully ask all of my 
friends and supporters to vote for ---. 
I know that she is fully qualified and 
capable of serving the people of --­
County as your next Probate Judge. 

The judge's signature appears below this text, 
and the paid political advertisement disclaimer 
required by the Fair Campaign Practices Act is 
printed below that. At the top of the ad there 
is a picture of the judge and the candidate 

shaking hands, and below the picture the ad is 
entitled, "A Personal Message from Probate 
Judge --- ----." 

DISCUSSION 

The section in the Alabama Canons ofJudicial 
Ethics entitled "Compliance with the Canons 
of Judicial Ethics" contains a subsection 
concerning probate judges. This subsection 
states, in pertinent part: 

C. PROBATE JUDGE. Probate 
judges in Alabama are charged with 
many administrative and executive 
duties not judicial in nature. 
However, when a probate judge 
performs judicial duties then 
applicable canons should be followed. 
A probate judge is not expected to 
comply with the following: 

5B(2), 5E and G, 6C, and 7. 

Thus, probate judges are not required to 
comply with Canon 7, the canon devoted 
expressly to political activity by judges. 
However, probate judges' political activities 
are subject to other applicable canons. Canon 
1 requires judges to observe "high standards 
of conduct so that the integrity and 
independence of the judiciary may be 
preserved." Canon 2 states that a judge 
"should avoid impropriety and the appearance 
ofimpropriety in all his activities." Canon 2A 
requires respect and compliance with the law 
and conduct that "promotes public confidence 
in the integrity and impartiality of the 
judiciary." Canon 2B requires a judge to 
"maintain the decorum and temperance 
befitting his office" and to "avoid conduct 
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prejudicial to the administration of justice 
which brings the judicial office into 
disrepute." Canon 2C states that a judge 
"should not lend the prestige of his office to 
advance the private interests ofothers." 

The Commission finds no per se violation of 
Canon 1, Canon 2A, or Canon 2B in a probate 
judge endorsing a candidate running to replace 
him as probate judge, nor does it see a 
potential violation of any of these canons in 
the particular advertisement presented for its 
consideration. It has been suggested that the 
contemplated endorsement is not permissible 
under Canon 2 in that it violates the provision 
in Canon 2C that states a judge "should not 
lend the prestige of his office to advance the 
private interests of others." However, the 
Commission cannot agree with such an 
application of Canon 2C. 

The Commentary to Canon 2 explains that a 
judge is not per se prohibited by Canon 2C 
from writing a letter of recommendation 
disclosing personal information ofsomeone's 
experience, character or ability. The 
Commentary explains that such a letter should 
not be written if the recipient is engaged or 
likely to be engaged in proceedings before the 
judge making the recommendation. The 
Commission recognized in Advisory Opinion 
86-269 that the concerns the canon addresses 
in this regard are that the recipient will feel 
either that he or she can influence the judge by 
acting on the judge's recommendation or 
pressured to so act, concerns that are not 
present in a political advertisement that 
solicits votes for a candidate. The 
Commission also notes that the particular 
advertisement at issue states that it is a 
"personal message" from the judge, and it 

bears the paid political advertisement 
disclaimer required under the Fair Campaign 
Practices Act. 

In Advisory Opinion 98-689, the Commission 
held that a judge may write a letter to a 
judicial panel recommending an attorney for 
appointment to judicial office. The 
Commission decided that such a letter is not 
prohibited by Canon 2C, noting that Canon 4 
encourages judges to participate in 
improvements in the administration ofjustice, 
and that a judge is uniquely able to contribute 
insight to the judicial selection process and, 
thus, to the administration ofjustice. 

The Commission also has previously stated 
the opinion that "any judge of this State may 
engage in campaign activities in connection 
with a candidate for judicial office by 
allowing the judge's name to be used as judge 
in newspaper advertisements or in other media 
in support of a candidate . . . for judicial 
office." Advisory Opinion 82-162. This 
advisory opinion was requested by circuit and 
district judges. The Commission's decision 
was based on the text of Canon 7, which 
expressly discourages campaign activities in 
support of candidates "other than candidates 
for judicial office," the Commission finding it 
clear that Canon 7 does not discourage 
campaign activities such as those in question 
in connection with a candidate for judicial 
office. Advisory Opinion 82-162. Thus, the 
Commission has previously held that a judge 
may allow his or her name and judicial title to 
be used in media advertisements in support of 
judicial candidates. Nothing in the canons 
suggests that probate judges should be more 
restricted in political activity on behalf of 
judicial candidates than other judges. 
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The Commission can envision circumstances 
in which an endorsement of a judicial 
candidate would violate Canon 2C. For 
example, an endorsement on ajudge's official 
letterhead would be inappropriate. As noted 
in Advisory Opinion 82-162, a judge should 
also always take care that the substance of a 
particular endorsement complies with the 
other provisions in Canons I and 2. 

The Commission finds no violation of the 
Alabama Canons of Judicial Ethics in the 
advertisement at issue. 
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This opinion is advisory only and is based on 
the specific facts and questions submitted by 
the judge who requested the opinion pursuant 
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the 
Judicial Inquiry Commission. For further 
information, you may contact the Judicial 
Inquiry Commission, 800 South McDonough 
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama 
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240­
3327; e-mail: jic@alalinc.net. 


