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DISQUALIFICATION WHEN THE JUDGE
HAS PREVIOUSLY FOUND AN
ATTORNEY IN THE CASE GUILTY OF
CONTEMPT

ISSUE

Is a judge disqualified to hear cases in which
a party is represented by an attorney whom the
judge previously found guilty of criminal
contempt in connection with violation of one
of the judge’s court orders?  Answer:  No, not
unless the judge has an actual bias or
prejudice concerning a party as a result, or the
particular circumstances create a reasonable
question as to the judge’s impartiality.

FACTS

A judge recently cited an attorney for
contempt for violation of one of his court
orders.  The attorney was found guilty of
criminal contempt and was sentenced to five
days in jail, split to serve two days with three
days suspended.  After serving the
incarceration, the attorney appealed.  The
attorney has now requested the judge to recuse
himself in all of the attorney’s cases during
the pendency of the appeal, and has suggested
that the judge should recuse himself from all
future cases in which the attorney appears. 
The judge states that he has no animosity
toward the attorney.

DISCUSSION

The Commission has not previously been
asked to address disqualification in the
context of a judge having found an attorney
guilty of contempt.  However, it has
considered the issue of disqualification in the
contexts of both  hostility toward an attorney

and reports to the State Bar of attorney
misconduct.   

Although the judge in the present case states
that he has no animosity toward the attorney in
question, the following portion of the
discussion in Advisory Opinion 99-728 is
pertinent:

[H]ostility toward a party’s
attorney must be both personal
and extreme before it is
disqualifying.  This is particularly
so when the judge’s behavior
toward an attorney does not grow
out of the particular case the
judge is hearing at that time.
Antipathy towards a lawyer will
not necessarily be considered  . . . 
as extending to the lawyer’s
client, and where the antipathy is
against the lawyer but not against
the client personally, recusal will
not be required.

J. Shaman, S. Lubet, J. Alfini, Judicial
Conduct and Ethics §4.08, at 109-110
(2d ed. 1995) (footnotes omitted).   “[A]
judge will be disqualified where he or
she shows hostility to a lawyer that is of
such a degree that it adversely affects
the judge’s state of mind toward the
lawyer’s client.”  Id., at 110. 
Disqualification is  usually considered
on a case-by-case basis; blanket
disqualification due to alleged bias
toward counsel is very unusual.  Id., at
111.

In Advisory Opinion 85-243, a party was
represented by an attorney against whom the
judge had both filed a Bar complaint and 
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reported questionable conduct to the district
attorney.  The judge stated that he felt no
personal conflict with the attorney. 

The Commission decided that it was for the
judge in the first instance to determine
whether proper grounds for recusal existed
under Canon 3C.  Although personal bias and
prejudice concerning a party are specifically
addressed in Canon 3C(1)(a), the Commission
cautioned the judge to be particularly mindful
of Canon 3C(1).  Canon 3C(1) provides that a
judge is disqualified whenever “his
impartiality might reasonably be questioned.”

In Advisory Opinion 89-363, the judge was a
former prosecutor who had prosecuted the
attorney to mistrial.  The Commission held
that the mere fact of such prosecution did not
cause disqualification, but that the judge
should carefully consider the facts and
circumstances known to him by virtue of that
prosecution and disqualify himself if, upon
such examination, he found facts which would
cause his impartiality to be questioned by a
reasonable man.

In Advisory Opinion 97-656, the Commission 
held that a judge’s filing of a complaint with
the State Bar against an attorney is not
generally disqualifying.  The Commission
analogized the issue to the disqualification
question that may arise in a contempt
proceeding:

A judge is not automatically
disqualified from presiding over
contempt of court proceedings by virtue
of the fact that the allegedly
contemptuous behavior occurred in the
presence of the judge or was directed at
the judge.  Even where the
contemptuous conduct consists of
strong, personal criticism of the judge,
disqualification is not necessary.  At

some point, though, a line will be
crossed where disqualification from
contempt proceedings is mandated
where a judge has become biased or
prejudiced.  Thus, where a verbal attack
upon a judge becomes particularly
offensive, or where a judge becomes
enraged at offensive conduct, recusal is
necessary.

Advisory Opinion 97-565 (quoting Judicial
Conduct and Ethics, §4.09 at 111).

It is the opinion of the Commission that the
mere fact that a judge has found an attorney
guilty of contempt does not disqualify the
judge from hearing cases in which the attorney
represents a party.   The judge states that he
feels no animosity toward the attorney in
question.   Thus, unless  additional facts or
circumstances create a reasonable question as
to the judge’s impartiality, the judge is not
disqualified to hear cases in which the
attorney appears.   
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission.  For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, 800 South McDonough
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240-
3327; E-mail: jic@alalinc.net.


