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SERVICE ON THE BOARD OF THE
AMERICAN ASSOCIATION OF
PHYSICIAN SPECIALISTS

ISSUE

May a judge serve as the public consumer
member of the board of the American
Association of Physician Specialists, Inc.?
Answer: No, such service would reflect
adversely on the judge’s impartiality and fail
to minimize conflict with judicial duties.

FACTS

A circuit court judge has been asked to serve
as the public consumer member of the board
of the American Association of Physician
Specialists, Inc., which the judge understands
to be a nonprofit corporation. The bylaws of
the association provide that the board may
appoint a public consumer annually for the
purpose of providing input to the board from
a layman’s perspective relative to the board’s
policies and decisions. The board meets twice
annually. The association has affiliated
Boards of Certification which provide
certifications to physicians in various areas of
medical practice, e. g., dermatology,
radiology, and surgery. The judge particularly
inquires whether service on the board of the
association would create an appearance of
partiality toward the medical community.

DISCUSSION

A judge’s extrajudicial activities are governed
by Canon 5, which generally requires a judge
to regulate such activities “to minimize the
risk of conflict with his judicial duties.”
Subsections of Canon 5 cover various types of

extrajudicial activities.  From the facts
presented, it appears that Canons 5B, 5C,
and/or 5D may apply.

Canon 5B covers civic and charitable
activities, allowing participation that does “not
reflect adversely wupon [the judge’s]
impartiality or interfere with the performance
of his judicial duties.” This canon permits a
judge to

serve as an officer, director, trustee, or
nonlegal advisor of an educational,
religious, charitable, fraternal, or civic
organization or institution not
conducted for the economic or
political advantage of its members,
subject to the following limitations:

(1) A judge should not serve if it is
likely that the organization or
institution will be engaged in
proceedings that would ordinarily
come before him or will be
regularly engaged in adversary
proceedings in any court.

(2) 1t is desirable that a judge not
solicit funds for any educational,
religious, charitable, fraternal, or
civic organization or institution, or
use or permit the use of the
prestige of his office for that
purpose, but he may be listed as an
officer, director, or trustee of such
an organization or institution.

(3) A judge should not give
investment advice to such an
organization or institution, but he
may serve on its board of directors
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or trustees even though it has the
responsibility for approving
investment decisions.

(Emphasis added).

Canon 5D governs fiduciary activities. It
provides that a judge should not serve as a
fiduciary if such service “will interfere with
the proper performance of his judicial duties,”
specifying two other restrictions to service as
a fiduciary:

(1) He should not serve if it is likely
that as a fiduciary he will be engaged
in proceedings that would ordinarily
come before him.

(2) While acting as a fiduciary, a judge
is subject to the same restrictions on
financial activities that apply to him in
his personal capacity.

Canon 5C covers financial activities, as
follows:

(1) A judge should refrain from
financial and business dealings that
tend to reflect adversely on his
impartiality, interfere with the proper
performance of his judicial duties, or
exploit his judicial position.

(2) Subject to the requirements of
subsection (1), a judge may hold and
manage investments, including real
estate, and engage in other
remunerative activity including the
operation of a business.

(3) A judge should manage his
investments and other financial

interests to minimize the number of
cases in which he is disqualified.

A common thread running through the
foregoing subsections of Canon 5 is the
prohibition the inquiring judge recognizes
against participation in activities that reflect
adversely on a judge’s impartiality. A judge
“must make every effort to avoid giving the
appearance of a predisposition in matters that
are likely to come before him and to avoid
participation in [activities] which may
otherwise cause his disqualification in such
matters.” Advisory Opinion 89-389.

The organization in question is involved in the
certification of physicians in various areas of
medical practice. In establishing a relative
standard of care for health care providers in
actions for injuries or wrongful death, the
Medical Liability Act of 1987, as amended in
1996, relies in various ways on the fact of
certification by “an appropriate American
board.” ALA. CODE §6-5-548 1975 (Supp.
1999).

In light of the types of cases and issues that
ordinarily come before a circuit judge, it is the
opinion of the Commission that the inquiring
judge may not serve as the public consumer
member of the board of the American
Association of Physician Specialists, Inc. Such
service would create an adverse reflection on
the judge’s impartiality and fail to minimize
conflict with judicial duties.

REFERENCES
Alabama Advisory Opinion 8§9-389.

Alabama Canons of Judicial Ethics, Canons 5,
5B, 5C, and 5D.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, 800 South McDonough
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240-
3327; E-mail: jic@alalinc.net.



