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PURCHASE OF PROPERTY FORMERLY
INVOLVED IN LITIGATION
 

ISSUES

May a judge purchase real estate that was
involved in litigation over which the judge
presided several years ago?  Answer: Yes, so
long as the purchase complies with the
requirements of Canons 5C(1) and 5C(6).  

FACTS

A circuit judge is interested in purchasing
certain real estate.  It has come to his attention
that a declaratory judgment action involving a
claimed private right of way over certain
portions of the subject property was filed in
his court in 1998.  The case was tried early in
1999, the parties later entered into a
stipulation for judgment, and the judge
entered a judgment in accordance with the
stipulation in the summer of 1999.
  

DISCUSSION

Canon 5C, Financial activities, provides the
following in pertinent part:

(1) A judge should refrain from
financial and business dealings that
tend to reflect  adversely  on  his
impartiality   . . . or exploit his judicial
position.

(2) Subject to the requirements of
subsection (1), a judge may hold and
manage investments, including real
estate . . .

(6) Information acquired by a judge in
his judicial capacity should not be
used or disclosed by him in financial
dealings or for any purpose not related
to his judicial duties.

In some circumstances, the acquisition by a
judge of real estate that had been the subject
of litigation that had been heard by the judge
could create an adverse reflection on the
judge’s impartiality,  or involve exploitation
of the judicial office or use of information
obtained in the judge’s judicial capacity.  An
adverse reflection on the judge’s impartiality
might be created, for example, if the purchase
was made or planned in close proximity to the
hearing of the case, and the judicial office
would be exploited if the judge received any
preferential treatment by the seller because he
had served as the judge in the prior litigation. 

Under the facts presented, the Commission
does not believe that the proposed purchase
would create an adverse reflection on the
judge’s impartiality.  Since there is nothing in
the facts to suggest exploitation of the judicial
office or the use of information acquired by
the judge in his judicial capacity, it is the
Commission’s opinion that purchase of the
subject property would not violate the
Alabama Canons of Judicial Ethics. 

REFERENCES

Alabama Canons of Judicial Ethics, Canons
5C(1), 5C(2) and 5C(6).

This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission.  For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
jic@alalinc.net.


