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A C C E P T A N C E  O F  G I F T S ;
DISQUALIFICATION WHERE A
LITIGANT IS THE JUDGE’S FINANCIAL
INVESTMENT ADVISOR

ISSUES

I.  May a circuit judge accept complimentary
tickets to college football games or other
events from attorneys who reside in counties
outside the judge’s circuit but who represent
litigants in the judge’s circuit on occasion? 
Answer:  Not if the attorney then has a
pending case before the judge; if the attorney
does not have a pending case before the judge,
the totality of the circumstances should be
examined to determine whether there is an
expectation of judicial favor or an appearance
of impropriety.

II.  What if the attorney began providing the
tickets several years before the judge took
office, and the attorney has no pending cases
in the judge’s circuit and does not foresee
having any such cases?  Answer:  The canons
do not prohibit the judge from accepting
tickets under these circumstances.

III.  Is a judge disqualified to hear a domestic
case where one of the parties is the judge’s
financial investment advisor?  Answer: Yes,
so long as the party continues to be the judge’s
principal financial investment advisor.

FACTS

A circuit judge is offered complimentary
tickets to college football games and other
events from time to time from attorneys who
reside in counties outside the judge’s circuit
but who represent litigants in the judge’s
circuit on occasion.  There is no actual

expectation of benefit for providing these
tickets.

One attorney began providing such tickets to
the judge while the judge was in private
practice and did so for several years before the
judge took office.  That attorney has no
pending cases in the judge’s circuit and does
not foresee having any cases in the judge’s
circuit in the future.

The judge has been assigned to hear a
domestic relations case in which one of the
litigants is the sole operator of an investment
firm’s office where the judge has investments
and retirement accounts.  The litigant is the
only broker/advisor in the local office and the
only individual with whom the judge deals
concerning such investments.

DISCUSSION

The Commission addressed the acceptance of
gifts in some detail in Advisory Opinion 00-
748.

Canon 5C(4) addresses the acceptance
of gifts:  “Neither a judge nor a
member of his family residing in his
household should accept a gift,
bequest, favor, or loan from anyone if
it reflects expectation of judicial
favor.”  Canon 2 requires judges to
avoid both impropriety and the
appearance of impropriety in all their
activities.

The Commission has previously
decided that the Alabama Canons of
Judicial Ethics permit a judge to
accept a gift from an attorney who
practices before the judge where the
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gift neither reflects expectation of
judicial favor nor otherwise creates the
appearance of impropriety.  The
Commission noted in this regard that
judges and their families may accept
“ordinary social hospitality.”   The
Commission held that, in deciding
whether or not to accept a gift, a judge
should consider the nature of the gift
as well as the circumstances under
which and the time when the gift is
being given.  Advisory Opinions 94-
514 and 94-518.

In Advisory Opinion 94-514, the
Commission indicated that one
circumstance  that  might   very  well 
make acceptance of a gift
inappropriate would  be that the
attorney had a case pending before the
judge at the time the gift  was  offered. 
As  an example, the Commission
stated that a gift of a smoked turkey at
Christmas may not violate any canon,
but a gift of the same turkey on
another date by an attorney with a case
pending before the judge may very
well have the appearance of an
attempted bribe or an attempt to curry
the judge’s favor.

In Advisory Opinion 94-518, the
Commission concluded that a judge
could not accept a donation or loan of
computer equipment to the individual
judge from a litigant or attorney
presently appearing in the judge’s
court as this would create an
appearance of impropriety, causing
disqualification of the judge.  In
Adams v. Commission on Judicial
Performance, 882 P.2d 358, 379 (Cal.

1994), the California Supreme Court
stated that “a judge’s . . . knowing
acceptance of favors or benefits
having a substantial monetary value
from a litigant or attorney whose case
presently is pending before the court is
inherently corruptive, suggesting
improper use of the prestige of office.” 

A judge should carefully scrutinize
any gift from a litigant or an attorney
with a case presently pending in the
judge’s court, and should always
consider whether the value or nature
of an offered gift will create an
appearance of impropriety or reflect
adversely upon the integrity of the
judiciary.

In general, judges should be
wary of gifts and should
exercise prudence when 
determining  whether  a  gift 
is acceptable.  There may be
gifts of such magnitude or
nature that acceptance by  a 
judge would  diminish  the
integrity of the judiciary.  Any
gift which has the appearance
of currying influence with a
judge or which casts doubt
upon a judge’s integrity under
Canon 1 or a judge’s
independence under Canon 2
is inappropriate for a judge to
accept. 

Ohio Board of Commissioners on
Grievances and Discipline, Opinion
98-10.

Advisory Opinion 00-748.
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The Commission is of the opinion that a judge
should not accept a gift of a ticket to a college
football game from an attorney who presently
has a case pending before the judge.  The
Commission believes that when an attorney
currently has a case pending before the judge,
the gift of such a ticket creates an appearance
of impropriety, whether or not the attorney
actually has an expectation of judicial favor in
return for the gift.

If a judge is offered a complimentary ticket to
a college football game from an attorney who
does not currently have a case pending before
the judge, the propriety of accepting will turn
on an evaluation of all of the attendant
circumstances.  Factors the judge should
consider include how frequently the attorney
has cases before the judge, the monetary value
involved, and whether the judge has been
singled out as a recipient due to his judicial
position.

The Commission conducted a similar analysis
in Advisory Opinion 00-748 and concluded
that there was no expectation of judicial favor
or appearance of impropriety in a district
judge accepting an invitation from a bank to
attend an annual outing to a dinner and college
basketball game to which dozens of public
officials, church and community leaders, and
friends of the bank also were invited where
the bank had no pending cases in the judge’s
court and was not a frequent litigator in the
judge’s court.

The Commission finds no expectation of
judicial favor and no appearance of
impropriety where the attorney offering the
tickets has no pending cases in the judge’s
circuit, does not foresee having any such
cases, and has been giving tickets to the judge
for years, since before he became a judge.

Disqualification issues such as that presented
by the inquiring judge’s third question are
governed by Canon 3C.  Canon 3C(1)
provides generally that a judge should
disqualify himself in any proceeding in which
his “impartiality might reasonably be
questioned.”  Several specific instances in
which disqualification is required are listed in
subsections of the canon.  The first subsection
includes cases in which the judge has a
personal bias or prejudice concerning a party
or personal knowledge of disputed evidentiary
facts. Canon 3C(1)(a).  The Commission
assumes the inquiring judge has no bias or
prejudice concerning a party in the subject
case, nor any personal knowledge of disputed
evidentiary facts.

Since none of the other subsections of Canon
3C(1) potentially apply, the question is
whether the judge’s impartiality could
reasonably be questioned under the stated
facts.  The test under Canon 3C(1) is: “Would
a person of ordinary prudence in the judge’s
position knowing all of the facts known to the
judge find that there is a reasonable basis for
questioning the judge’s impartiality?”  In re
Sheffield, 465 So.2d 350, 356 (Ala. 1984). 
The question under Canon 3C(1) is not
whether the judge is impartial in fact, but
rather whether another person, knowing all of
the circumstances, might reasonably question
the judge’s impartiality.  Ex parte Duncan,
638 So.2d 1332, 1334 (Ala. 1994).

The Commission has not previously
considered a situation in which a party is a
financial advisor to a judge to the degree
indicated.  In Advisory Opinion 76-3, the
judge and a party were in an investment club
together.  In Advisory Opinion 95-557, the
judge’s spouse occasionally obtained 
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investments from an entity affiliated with a
party, in her capacity as trustee of a trust.

The relationship the judge describes appears
to be one of considerable trust, not unlike that
with an attorney or a physician.  It is the
opinion of the Commission that a person
might reasonably question the impartiality of
a judge to hear a domestic  case in which one
of the litigants is the sole operator of an
investment firm’s office where the judge has
investments and retirement accounts, and is
the only individual with whom the judge deals
concerning those investments.  Thus, the
Commission concludes that the judge is
disqualified to hear the case.  
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission.  For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
jic@alalinc.net.


