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SERVICE ON BOARD OF FOSTER AND
ADOPTIVE PARENTS ASSOCIATION

ISSUES

May a juvenile court judge serve on the board
of directors of the Alabama Foster and
Adoptive Parents Association? Answer: Yes,
so long as such service complies with the
restrictions in Canon 5B.

FACTS

A juvenile court judge who tries all types of
dependency matters, including termination of
parental rights cases, inquires whether he may
serve on the state board of directors of the
Alabama Foster and Adoptive Parents
Association. This association was founded to
serve, advocate, promote and encourage foster
and adoptive parents throughout the State of
Alabama. It provides peer support,
scholarships for parents to attend training,
scholarships for children in foster and
adoptive families, guest speakers for training
events and legislative alerts. It also produces
a newsletter, maintains a web site, advocates
for legislative and agency change, and is
engaged in encouraging public awareness,
educating local, state and national community
leaders, and improving the care, support and
training systems for foster and adoptive
families.

DISCUSSION
Canon 5 governs a judge’s extrajudicial

activities, providing that “[a] judge should
regulate his extra-judicial activities to

minimize the risk of conflict with his judicial
duties.” Canon 5B addresses civic and
charitable activities. It provides that a judge
“may participate in civic and charitable
activities that do not reflect adversely upon his
impartiality or interfere with the performance
of his judicial duties,” and that a judge may
serve as a director or nonlegal advisor of a
civic or charitable institution “not conducted
for the economic or political advantage of its
members” subject to the following limitations:

(1) A judge should not serve if it is
likely that the organization or
institution will be engaged in
proceedings that would ordinarily
come before him or will be regularly
engaged in adversary proceedings in
any court.

(2) It is desirable that a judge not
solicit funds for any educational,
religious, charitable, fraternal, or civic
organization or institution, or use or
permit the use of the prestige of his
office for that purpose, but he may be
listed as an officer, director, or trustee
of such an organization or institution.

(3) A judge should not give
investment advice to such an
organization or institution, but he may
serve on its board of directors or
trustees even though it has the
responsibility for approving
investment decisions.

The first question with respect to the proposed
activity is whether the judge’s participation
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would “reflect adversely wupon his
impartiality.” The Commission does not
believe that service on the board of the
association in question would necessarily
create an adverse reflection on the judge’s
impartiality. However, it is possible that the
actual activities of the association and/or its
board might create such a reflection, for
example, by promoting positions on issues the
judge is called upon to decide, advocating the
rights of foster or adoptive parents in specific
cases, or providing support for foster or
adoptive parents in connection with court
cases.

The judge should examine the specific
activities of the association and its board. As
the Commission wrote in Advisory Opinion
89-389, “[h]e must make every effort to avoid
giving the appearance of a predisposition in
matters that are likely to come before him and
to avoid participation in matters which may

otherwise cause his disqualification.” If the
judge determines that service on the
association’s board does not create an adverse
reflection on his impartiality, he must then
consider the time commitment that will be
required, in order to assure that the position
will not interfere with his judicial duties.
Canon 5B.

The information provided does not suggest
that the association will be engaged in
proceedings that would ordinarily come before
the judge, or that it will be regularly engaged
in adversary proceedings in any court. Thus,
no conflict with Canon 5B(1) is apparent.

The judge should note that, under Canon 5B,
a judge may not give legal advice to a civic or
charitable organization and, under Canon
5B(3), he may not give investment advice to
such an organization. In addition,
participation in the solicitation of funds for a
civic or charitable organization is discouraged
by Canon 5C(2), and the judge is prohibited
from using his judicial position or title in
fund-raising endeavors. Advisory Opinions
00-753 and 01-773.

If the judge undertakes to serve on the
association’s board, he must be ever mindful
of the possibility that changes in association
and/or board activities may create an adverse
reflection on his impartiality and, thus, require
resignation from the position.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
Jjic@alalinc.net.



