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SERVICE OF A CLOSE RELATIVE AS
COURT REPORTER

ISSUES

May a circuit judge retain his spouse as his
official court reporter after they marry?
Answer: No, not when Ala. Code 1975 § 12-
17-270 applies.

FACTS

A circuit judge has become engaged to his
official court reporter. She has been his
official court reporter for many years,
including his entire tenure as a judge. She
was the official court reporter for the judge
who held the office before the present judge,
and was reappointed when the present judge
took office. The judge sits in a multi-county
circuit.

DISCUSSION

Judicial appointments are governed not only
by Canon 3B(4) and other canons, but also by
provisions in the Alabama Code.

Canon 3B(4) states that a judge “should not
make unnecessary appointments. He should
exercise his power of appointment only on the
basis of merit, avoiding nepotism and
favoritism.”

Section 41-1-5, Code of Alabama 1975,
provides the following, in pertinent part:

No officer . . . of the state . . . shall
appoint any person related to him
within the fourth degree of affinity or
consanguinity to any job, position, or

office of profit with the state or any of
its agencies. . . . Whoever violates this
section is guilty of a misdemeanor and
shall be punished by a fine not to
exceed $500 or by imprisonment not
to exceed one year, or both. . . .

Section 12-17-270, Code of Alabama 1975,
states the following, also in pertinent part:

Each of the judges of the circuit courts
of this state shall appoint a competent
person to perform the duties of official
court reporter of the courts in the
circuit over which said judge presides.
. . . The court reporter shall not be
related to the trial judge within the
fourth degree of consanguinity or
affinity. . . The provisions of this
section shall not apply to circuits
which consist of only one county and
have three or more than three judges.

Canon 2A requires judges to “respect and
comply with the law.”

The Commission has previously held that
Canon 3B(4) must be construed to encompass
the same principles upon which § 41-1-5 is
based and, therefore, that Canon 3B(4)
prohibits the appointment of relatives within
the prohibited degree to any position that is
subordinate to that of the appointing judge.
Advisory Opinion 86-250; see also, Advisory
Opinions 76-13, 86-256 and 87-291.

In Advisory Opinion 84-200, the Commission
answered an inquiry from a judge who was
marrying his secretary. She had been his
secretary before he became a judge and was
appointed his judicial secretary when he took
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office. Reasoning that the appointment was
made three years before the engagement, the
Commission decided that continuation of the
secretary’s employment after the marriage
would not violate Canon 3B(4).

Following the rationale of this prior opinion,
the inquiring judge’s court reporter’s
employment after they marry would not
constitute an appointment of a relative that is
proscribed under Canon 3B(4) in light of § 41-
1-5 of the Alabama Code. However, § 12-17-
270 must also be considered. Section 12-17-
270, by its express terms, appears to address
not only initial appointments but also present
relationships, stating that “[t]he court reporter
shall not be related to the trial judge within the
fourth degree of consanguinity or affinity.”
The statute, on its face, proscribes service of
a judge’s wife as his court reporter.

The inquiring judge points out that in
Advisory Opinion 94-513, the Commission
wrote that judges of a one county circuit in
which there were three or more circuit judges
were not prohibited from using a court
reporter closely related to them on a temporary
or case-by-case basis where justifiable cause
to do so existed. However, this conclusion
was based on the inapplicability of § 12-17-
270. The statute itself excepts from its terms
circuits that consist of only one county that
have three or more judges. Thus, there was no
statutory prohibition against the court reporter
serving as the court reporter for a

judge/relative. The situation now presented is
distinguishable from the one that existed in
Advisory Opinion 94-513 in that the statutory
prohibition does apply.

The Commission is of the opinion that the
inquiring judge may not continue the
employment of his spouse as his court reporter
after they marry.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
Jjic@alalinc.net.



