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DISQUALIFICATION OF RETIRED JUDGE
DUE TO SERVICE AS A MEDIATOR

ISSUE

Is aretired judge disqualified to hear a case in
which a party is represented by a member of a
certain law firm due to service as a mediator
in an unrelated case in which a party is
represented by another attorney who is a
member of the same law firm? Answer: No.
However, the Commission recommends that
the judge disclose the facts to the parties if he
accepts assignment of the case.

FACTS

A retired circuit judge has an active mediation
and arbitration practice. He has been
requested to preside over a case in another
county in which one of the parties is
represented by a member of a multi-city law
firm. He is currently involved in a mediation
in which one of the parties is represented by a
member of the same firm who works in the
office of the firm located in the city where the
judge resides. The parties to the mediation are
responsible for his mediation fee. However,
his practice is to look to the party’s attorney
for payment if the client does not pay.

DISCUSSION

Canon 3C(1) states that a judge is disqualified
whenever the judge’s “impartiality might
reasonably be questioned.” This general
provision is followed by subsections listing
some specific circumstances under which a
judge’s 1impartiality might reasonably
questioned. It does not appear to the
Commission that any of the grounds of

disqualification stated in the subsections to
Canon 3C(1) apply.

Would the judge be disqualified under the
general disqualification provision?

“Recusal is required under Canon
3C(1) when ‘facts are shown which
make it reasonable for members of the
public or a party, or counsel opposed
to question the impartiality of the
judge.” Acromag-Viking v. Blalock,
420, So.2d 60, 61 (Ala. 1982). See,
also, Wallace [v. Wallace, 352 So.2d
1376, 1379, (Ala.Civ.App. 1977)].
Specifically, the Canon 3C(]) test is:
‘Would a person of ordinary prudence
in the judge’s position knowing all of
the facts known to the judge find that
there is a reasonable basis for
questioning the judge’s impartiality?’
Thode, The Code of Judicial Conduct
- The First Five Years in the Courts,
1977 Utah L.Rev. 395, 402.”

Matter of Sheffield, 465 So.2d 350, 355-356
(Ala. 1984). The question under Canon 3C(1)
is not whether the judge is impartial in fact,
but rather whether another person, knowing all
of the circumstances, might reasonably
question the judge’s impartiality. Ex parte
Duncan, 638 So.2d 1332, 1334 (Ala. 1994).

The Commission finds no reasonable basis to
question the judge’s impartiality under the
facts presented. Thus, it is of the opinion that
he is not disqualified to hear the subject case.
However, the Commission recommends that
the judge disclose the facts to the parties in the
case should he accept the assignment. This
will serve two purposes. First, it will avoid
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any issue of appearance of impropriety from
arising in the future. Second, disclosure will
give the parties the opportunity to supply any
additional relevant information that has not
yet been considered.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
Jjic@alalinc.net.



