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SERVICE ON BANK BOARDS OF
DIRECTORS; SERVICE ON UNIVERSITY
BOARDS

ISSUES

I. May a judge on the Court of the Judiciary
serve on the boards of directors of certain
banks? Answer: Yes, so long as the
provisions in Canons 5C and 2C are observed.

II. May a judge on the Court of the Judiciary
serve on certain university boards? Answer:
Yes, so long as the provisions in Canon 5B are
observed.

FACTS

A judge on the Court of the Judiciary currently
serves on the board of directors of a state bank
located in the city where he resides. The
members of this board serve in an advisory
capacity. The judge also serves on the board
of the holding company that owns the state
bank and he owns stock in the holding
company. The holding company is a federal
bank located in Birmingham. Its board is the
legally constituted board with full authority to
govern the bank.

The state bank advisory board meets monthly.
No time is spent on the advisory board other
than attending these monthly meetings, which
last for about two hours. The federal bank
board meets every other month, or a total of
six times per year. The meetings of this board
are in Birmingham and usually last about one
hour; committee meetings are usually held by
telephone calls.

The judge also serves on a university
foundation board and on the board of a

university museum. The foundation board
raises money from alumni. The members of
this board do not personally solicit money, but
the board is the fund-raising organization for
the university. The members of the museum
board do not solicit funds, but the director of
the museum does.

DISCUSSION

The Commission has previously advised that
a judge may serve on the board of directors of
a bank, but that a judge who does so should be
ever mindful of the provisions of Canons 2C
and 5C in determining the allowable scope of
such service. Advisory Opinions 79-60, 93-
474, 97-673 and 99-723. Canons 2C and 5C
apply to members of the Court of the
Judiciary. Advisory Opinion 97-676; see
Compliance with the Canons of Judicial
Ethics, §§ A and B; see also Advisory
Opinion 78-50.

Canon 2C provides that a judge “should not
lend the prestige of his office to advance the
private interests of others; nor should he
convey nor permit others to convey the
impression that they are in a special position
to influence him.” As the Commission noted
in Advisory Opinion 97-673, “others” in this
instance include a bank where the judge serves
as a director.

Canon 5C provides as follows, in pertinent
part:

(1) A judge should refrain from
financial and business dealings that
tend to reflect adversely on his
impartiality, interfere with the proper
performance of his judicial duties, or
exploit his judicial position.
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(3) A judge should manage his . . .
financial interests to minimize the
number of cases in which he is
disqualified.

Canon 5D governs service as a fiduciary.
Canon 5D(1) provides that a judge should not
serve as a fiduciary if it is likely that he will
be engaged as a fiduciary in proceedings that
would ordinarily come before him as a judge.
Canon 5D(2) states that, “while acting as a
fiduciary, a judge is subject to the same
restrictions on financial activities that apply to
him in his personal capacity.”

It does not appear that service on the bank
boards in question would tend to reflect
adversely on the judge’s impartiality, interfere
with the proper performance of his judicial
duties, or exploit his judicial position. The
possibility of there being a conflict of interest
between serving on one of these boards and
service on the Court of the Judiciary is too
remote to present a problem under Canon
5C(3). Similarly, it is not likely that the
judge’s service on the boards of these banks
would entail service as a fiduciary in
proceedings that would ordinarily come before
him as a judge. Thus, it is the opinion of the
Commission that the judge may continue to
serve on these boards so long as the provisions
in Canon 2C are observed.

Canon 5B governs a judge’s civic and
charitable activities. This canon also applies
to members of the Court of the Judiciary.
Advisory Opinion 97-676. It provides that a
judge “may participate in civic and charitable
activities that do not reflect adversely upon his
impartiality or interfere with the performance
of his judicial duties,” and that a judge may
serve as a director or nonlegal advisor of an
educational, charitable, or civic institution

“not conducted for the economic or political
advantage of its members” subject to the
following limitations:

(1) A judge should not serve if it is
likely that the organization or
institution will be engaged in
proceedings that would ordinarily
come before him or will be regularly
engaged in adversary proceedings in
any court.

(2) It i1s desirable that a judge not
solicit funds for any educational,
religious, charitable, fraternal, or civic
organization or institution, or use or
permit the use of the prestige of his
office for that purpose, but he may be
listed as an officer, director, or trustee
of such an organization or institution.

(3) A judge should not give
investment advice to such an
organization or institution, but he may
serve on its board of directors or
trustees even though it has the
responsibility for approving
investment decisions.

Service on the university boards in question
cannot be expected to create an adverse
reflection on the judge’s impartiality nor to
involve a time commitment that would
interfere with judicial duties. The institutions
they govern will not be engaged in
proceedings that would ordinarily come before
the judge, and it does not appear that they are
regularly engaged in adversary proceedings in
any court. Thus, no conflict with Canon
5B(1) is apparent.

The judge should note that, under Canon 5B,
he may not act as a legal advisor and, under
Canon 5B(3), he may not give investment
advice.
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The Commission has previously addressed
participation in fund raising at length.
Participation in the solicitation of funds for an
educational institution or other civic or
charitable organization is discouraged by
Canon 5C(2), but it is not completely
prohibited. However, a judge is prohibited
from using his judicial position or title in
fund-raising endeavors. Advisory Opinions
00-747, 00-753 and 01-773.

In Advisory Opinion 84-216, the Commission
concluded that a judge should not permit his
name to be listed along with the title “Judge”
on stationery of an educational foundation that
he knows will be used for the purpose of
soliciting funds because to do so would
“permit the use of the prestige of his office for
the purpose of soliciting funds.”

In Advisory Opinion 83-179, the Commission
answered a question on the permissibility of
a circuit judge who was serving as president
of a local chapter of the alumni association of
a State university making a written solicitation
of membership in the local and national
alumni associations in letters announcing the
annual alumni banquet. The Commission
stated that the judge “must take care that he
does not lend the prestige of his office to the
organization’s solicitation of either funds or
membership, and that he does not through his
participation either convey or permit others to
convey that they are in a special position to
influence him.” Advisory Opinion 83-179. It
was the opinion of the Commission that,
subject to the provisions of Canon 1, 2 and
5B, the judge was permitted to solicit
membership in an alumni association.

The facts presented to the Commission do not
indicate that service on the university boards
in question would conflict with the
requirements of the canons of judicial ethics.

It is the opinion of the Commission that the
judge may continue his service on these
boards so long as the provisions in Canon 5B
are observed.

REFERENCES

Advisory Opinions 78-50, 79-60, 83-179, 84-
216,93-474,97-673,97-676,99-723, 00-747,
00-753 and 01-773.

Alabama Canons of Judicial Ethics, Canons
2C, 5B, 5B(1),5B(2),5B(3),5C(1),5C(3) and
5D.

Compliance with the Canons of Judicial
Ethics, §§ A and B.

This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
Jjic@alalinc.net.



