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DISQUALIFICATION WHEN FIRM OF
FORMER LAW CLERK APPEARS 
 

ISSUES

Is a judge disqualified to hear a case involving
a post divorce modification request due to a
former law clerk who worked on prior related
proceedings in the case having joined the firm
where the attorney representing one of the
parties is a partner?  Answer: No, but it
would be appropriate for the judge to bring
Rule 1.12 of the Rules of Professional
Conduct to the attention of the attorneys in the
case. 

FACTS

A change of custody modification request has
recently been filed in a case that is assigned to
a circuit judge.  Motions filed in connection
with the petition include one asking for a court
appointed child custody evaluation.  The
petition and motions were filed by Attorney A,
who is a partner in law firm XYZ. 
 
The judge has held several trials involving the
parties over the past few years.  A two- or
three-day trial was held in 1997 when Ms. B
was the judge’s law clerk.  Ms. B worked a
great deal on the case at that time.  Ms. B
joined law firm XYZ late last year. Ms. B has
not made an appearance in the pending case,
and the judge does not know whether she has
worked on the case since joining the law firm.

The present petition alleges that the father has
a personality disorder, and Attorney A is
asking that the father be interviewed by a
forensic psychiatrist.  The judge believes that
such an evaluation would include a complete
history from the parties, including the time

period that Ms. B worked as his law clerk.
The judge also believes that there has been
testimony at previous hearings concerning the
father’s mental health history.

There have been previous recusal issues raised
in the case as to which the judge has provided
information to and sought advice from the
Commission. 

DISCUSSION

Canon 3C(1) states that a judge is disqualified
whenever the judge’s “impartiality might
reasonably be questioned.”  This general
provision is followed by subsections listing
some specific circumstances under which a
judge’s impartiality might reasonably
questioned.  Since none of the grounds of
disqualification stated in the subsections to
Canon 3C(1) apply, the issue presented is
whether the judge is disqualified under the
general disqualification provision.

“Recusal is required under Canon
3C(l) when ‘facts are shown which
make it reasonable for members of the
public or a party, or counsel opposed
to question the impartiality of the
judge.’  Acromag-Viking v. Blalock,
420, So.2d 60, 61 (Ala. 1982).  See,
also, Wallace [v. Wallace, 352 So.2d
1376, 1379, (Ala.Civ.App. 1977)]. 
Specifically, the Canon 3C(l) test is:
‘Would a person of ordinary prudence
in the judge’s position knowing all of
the facts known to the judge find that
there is a reasonable basis for
questioning the judge’s impartiality?’ 
Thode, The Code of Judicial Conduct
- The First Five Years in the Courts,
1977 Utah L.Rev. 395, 402.”
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Matter of Sheffield, 465 So.2d 350, 355-356
(Ala. 1984).  The question under Canon 3C(1)
is not whether the judge is impartial in fact,
but rather whether another person, knowing all
of the circumstances, might reasonably
question the judge’s impartiality.  Ex parte
Duncan, 638 So.2d 1332, 1334 (Ala. 1994).
The Commission finds no reasonable basis to
question the judge’s impartiality under the
facts presented.  Thus, it is of the opinion that
the judge is not disqualified to hear the case.

In considering this matter, Rule 1.12 of the
Rules of Professional Conduct came to the
attention of the Commission.  It appears that
this rule may apply to Attorney A and Ms. B
under the stated facts, and that action on their
part may be required in order for Attorney A
to appropriately continue participation in the
case.  In the light of a judge’s disciplinary
responsibilities under Canon 3B(3), the
Commission is of the opinion that it would be
appropriate for the judge to bring Rule 1.12 to
the attention of the attorneys in the case, in
order to avoid any potential unprofessional
conduct.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission.  For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
jic@alalinc.net.


