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SERVICE ON ACTIVE DUTY AS A JUDGE
ADVOCATE GENERAL
 

ISSUES

Does service on active duty as a judge
advocate general in the United States Army
constitute a violation of the Alabama Canons
of Judicial Ethics?  Answer: No. 

FACTS

A district judge serves as a judge advocate
general in the National Guard and Reserve. He
was deployed out of state last year for
homeland defense to perform duties that
included providing legal advice concerning
the mobilization of soldiers, and he later was
sent overseas where his duties included
reviewing targets for legality per the Geneva
Convention, overseeing investigations of
alleged war crimes, giving advice concerning
rules of engagement and other operational law
issues during fly-zone operations, and writing
a legal annex for a consequence management
handbook. 

DISCUSSION

In Advisory Opinion 02-799, the Commission
addressed an inquiry concerning the propriety
of a judge who was a member of the volunteer
state militia providing legal advice to another
member regarding the business of the militia.
The Commission concluded that this conduct
was prohibited by Canon 5F, which states that
“[a] judge should not practice law.”  

As the Commission noted in Advisory
Opinion 02-799, the term “practice law” is not
defined in the canons.  One of the authorities
the Commission considered in reaching the

conclusion that the activity then at issue
would constitute “practicing law” was §34-3-
11 of the Alabama Code, which makes it a
misdemeanor for any judge of a court of
record in this state to “give any legal advice.”
The Commission had previously decided that
a judge serving in an advisory capacity with a
state/federal public works project was
prohibited from giving legal advice or in any
way acting as a lawyer in that position.
Advisory Opinion 89-358.  The Commission
also observed that Canon 5B does not permit
a judge to serve as a legal advisor to a civic or
charitable organization.

Canon 1 provides as follows:

An independent and honorable
judiciary is indispensable to justice in
our society.  A judge should
par t ic ipa te  in  es tab l i sh ing,
maintaining, and enforcing, and
should himself observe, high standards
of conduct so that the integrity and
independence of the judiciary may be
preserved.  The provisions of this
Code should be construed and applied
to further that objective. 

(Emphasis added).

There is a significant distinction between a an
active judge providing legal advice to a state
militia unit either after hours or on weekends
and a judge performing legal duties to which
he is assigned when called to active duty in
the service of United States armed forces.  It
does not appear to the Commission that there
is any significant risk that acting as a judge
advocate general on active duty with federal
armed services would erode public confidence



ADVISORY OPINION 03-820
PAGE 2

in the judiciary.  There also does not appear to
be any realistic prospect that the advice or
advocacy efforts the latter would entail would
create a potential appearance of either undue
advantage to the judge/ advocate or of
reciprocal favoritism.  Such work is unlikely
to become the subject of any litigation, nor
would an appearance be created that a judicial
position was being exploited.

In light of Canon 1 and the foregoing
observations, it is the opinion of the
Commission that service on active duty as a
judge advocate general in the United States
military does not constitute a violation of
Canon 5F.

While the Commission may not give opinions
interpreting laws other than the canons, we
also note that the Supremacy Clause of the
United States Constitution may possibly
control to override provisions of Alabama law
on the issue in question.  Judges are generally
permitted to serve in federal military forces.
Section 6.08(b) of Amendment 328 to the
Alabama Constitution and §31-2-36 of the
Alabama Code exempt service in the military
from the prohibition against a judge holding
another position of public trust.  The Illinois
Judicial Ethics Committee has concluded that,
once called to active duty, no state rules can
restrict the military’s right to assign a reservist
to whatever activity is needed.  Illinois
Judicial Ethics Committee, Opinion No. 97-8.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission.  For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
jic@alalinc.net.

mailto:jic@alalinc.net.

