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SERVING ON BOARD OF ORGANIZATION
THAT PROVIDES SERVICES UPON
REFERRAL FROM THE JUDGE’S COURT;
USE OF TITLE AND INVOLVEMENT IN
FUND RAISING

ISSUES

1. May a judge serve on the board of an orga-
nization that provides servicesto clientsupon
referral from the judge’s court? Answer:
Yes, under the facts presented.

1I. May the judge use his judicial title in con-
nection with such service? Answer: The
judicial title should not be used to advance
the interests of the organization and, thus,
should not be used in connection with fund-
raising activities.

I1I. May the judge contribute money to such
an organization? Answer: Yes.

IV. May the judge seek funding sources for
such an organization? Answer: Yes, but he
should not use his judicial title or position in
such activities nor solicit fundsfromaperson
or entity who is regularly a party to
proceedings in his court.

V. If the judge is a member of the board of
such an organization, may he make sugges-
tions to the board, as a director and an attor-
ney, as to potential funding sources?
Answer: Yes.

FACTS

A part-time municipal judge has been asked
to serve on the board of a local family support
center. The center is a non-profit agency that
is the sole provider in his jurisdiction for
such services as G.E.D., adult education,
parenting classes and domestic violence mon-
itoring. His court refers “clients” to the cen-
ter, as do other courts in the county.

The center’s board of directors has responsi-

bilities involving employee review, approval
of expenditures above a certain level, enter-
ing into contracts, and borrowing and raising
money for the programs the center offers.
The board makesnodecisions regarding staff-
ing or personnel direction. It does not act on,
monitor, supervise or receive reports on indi-
vidual clients at the center. The center does
not receive funding or remuneration of any
sort from or as a result of referrals from the
judge’s court. The center relies solely on
grants, donations and other gifts.

DISCUSSION

Canon 5B provides generally that ajudge may
participate in civic and charitable activities
if they do not “reflect adversely upon his im-
partiality or interfere with the performance
of his judicial duties.” It then states:

A judge may serve as an officer, direc-
tor, trustee or nonlegal advisor of an
educational, religious, charitable, fra-
ternal, or civic organization or insti-
tution not conducted for the economic
or political advantage of its members,
subject to the following limitations:

(1) A judge should not serve if it is
likely that the organization or
institution will be engaged in pro-
ceedings that would ordinarily
come before him or will be regu-
larly engaged in adversary pro-
ceedings in any court.

(2) It is desirable that a judge not
solicit funds for an educational,
religious, charitable, fraternal, or
civic organization or institution,
or use or permit the use of the
prestige of his office for that pur-
pose, but he may be listed as an
officer, director, or trustee of such
an organization or institution.

(3) Ajudge should not give invest-
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ment advice to such an organiza-
tion or institution, but he may
serve on its board of directors or
trustees even though it has the
responsibility for approving in-
vestment decisions.

In Advisory Opinion 96-630, the Commission
decided that service of the inquiring judge as
chairman of the board of directors of a parti-
cular program was permitted under the can-
ons in light of the surrounding circum-
stances. Significantly, referrals to that pro-
gram did not generate fees for the program,
there was no competing facility from which
comparable services were available, and the
judge would not be involved in fund raising or
in day-to-day operation of the program or su-
pervision of staff providing counseling, but
rather would be involved in broad areas such
as planning for needs and general program
direction.

In Advisory Opinion 97-678, the Commission
found that, under the facts presented, the can-
ons permitted a judge to sit on the board of
directors of a youth facility to which the judge
referred juveniles who came before his court.
Most significantly, the facility was a non
profit organization, the judge served without
remuneration, the court was allotted a lim-
ited number of beds at the facility, the
facility’s funding was not based on the num-
ber of clients referred by the judge, and the
facility offered rehabilitation opportunities
that supplemented and complemented those
provided by the Department of Youth Ser-
vices and was created to fill a void in services
not otherwise available in the service area.
The Commission decided that the facility in
question improved the administration of jus-
tice by providing new opportunities for reha-
bilitation of juvenile offenders that were sup-
plemental to services provided by the Depart-
ment of Youth Services.

The circumstances in Advisory Opinion 00-
767 were similar to those the Commission ad-

dressed in Advisory Opinions 96-630 and 97-
678. Inthat opinion, the Commission advised
a judge that his continued service on the
board of directors of a YMCA that operated an
alternative sentencing program for juveniles
would not violate the Alabama Canons of Ju-
dicial Ethics.

The circumstances in the present case are
likewise similar to those addressed in Advi-
sory Opinions 96-630 and 97-678. The family
support center provides services not other-
wise available locally, and referrals by the
judge do not affect center funding. In addi-
tion, the judge will not be involved in supervi-
sion of clients referred to the center nor of
center staff.

It does not appear that service on the center’s
board will reflect adversely upon the judge’s
impartiality or interfere with the perfor-
mance of his judicial duties. Canon 5B. It is
not likely that the center will be engaged in
proceedings that would ordinarily come be-
fore the judge or will be regularly engaged in
adversary proceedings in any other court.
Canon 5B(1). Thus, the Commission is of the
opinion that service on the board of the fam-
ily support center at issue is not prohibited
by the Canons of Judicial Ethics.

The issue of the use of the judicial title
involves consideration of both Canon 5B(2)
and the provision in Canon 2C that a judge
“should not lend the prestige of his office to
advance the private interests of others.” In
Advisory Opinion 84-216, the Commission
held that a judge should not permit his name
to be listed along with the title “Judge” on
stationery of an educational foundation that
he knew would be used for the purpose of so-
liciting funds because to do so would “permit
the use of the prestige of his office for the pur-
pose of soliciting funds.” Similarly, in Advi-

sory Opinion 96-596, the Commission advised
a judge that his judicial title should not be
used in an invitation to a fund-raising dinner
since this would permit the use of his office
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for the purpose of fund solicitation.

While the canons do not absolutely prohibit a
judge from engaging in fund raising for civic
or charitable organizations, a judge may not
use his judicial position or title in any such
activities. Ajudge’s name may belisted asan
officer, director or trustee of a civic or chari-
table organization, but hisjudicial position or
title may not be used in fund-raising activi-
ties for the organization. Advisory Opinions
00-753, 01-773 and 03-819.

The Commission finds no provision in the
canons that would prohibit or discourage the
inquiring judge from making personal finan-
cial contributions to the family support cen-
ter. Likewise, there does not appear to be any
restriction placed upon him making recom-
mendations to the center’s board as to poten-
tial funding sources for the center, or from
making general inquiries about the existence
of potential funding sources. However, to the
extent that actual participation in fund solici-
tation is envisioned, the following discussion
applies:

While Canon 5B(2) doesnot absolutely
prohibit a judge from participating in
fund solicitation, it strongly discour-
ages such activity.

Participation in fund raising
presents a danger that the
prestige of the judicial office
will be used for the solicita-
tion of funds. Advisory Opin-
ions 81-101 and 96-596. It also
involves a danger that the per-
son solicited will feel
obligated torespond favorably
if the judge is in a position of
influence or control. Com-
mentary to the Model Code of
Judicial Conduct, Canon
4C(3)(b) (1990). A judge who
participates in fund raising
for a civic or charitable orga-
nization must be ever mindful

of the provisions of Canons 1
and 2, and must limit such
participation so that he or she
does not lend the prestige of
his or her judicial office to the
event or otherwise violate ei-
ther the letter or the spirit of
Canons 1 and 2. Advisory
Opinions 83-174, 83-179, 85-242,
and 96-596.

Advisory Opinions 00-747 and 00-753.
A judge’s name may be listed as an
officer, director, or trustee of a civic
organization, but hisjudicial position
or title may not be used in fund-rais-
ing activities. Advisory Opinions 84-
216, 96-596, 00-753, and 01-773. A judge
should not solicit funds from a person
or entity who regularly is a party to
proceedings in the judge’s court. Ad-
visory Opinion 01-773.

Advisory Opinion 03-819.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge whorequested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.: (334)
242-4089; fax: (334) 353-4043; E-malil:
jic@alalinc.net.





