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USE OF JUDICIAL TITLE OR OFFICE IN
FUND RAISING

ISSUE

May a judge permit reference to be made to
his judicial office when he is introduced to
give a report for an organization during a
church service when, at the conclusion of the
service, a love offering is made to the
organization? Answer: Yes.

FACTS

A circuit judge is a member of the Gideons
organization. Inthis capacity, he is called on
to speak in local churches, giving a report of
the organization’s efforts to distribute Bibles.
At the end of the service, a love offering is
usually made to the Gideons organization.
During the minister’s introduction, the min-
ister usually mentions that the speaker is a
circuit judge. The judge inquires whether
this violates Canon 5B(2).

DISCUSSION

Canon 5B states that a judge may participate
in civic and charitable activities “that do not
reflect adversely upon his impartiality or
interfere with the performance of his judicial
duties,” and that a judge may serve as an
officer, director, trustee, or nonlegal advisor
of a religious, charitable, or other civic orga-
nization subjectto certain limitations, includ-
ing the following:

(2) It is desirable that a judge not so-
licit funds for any educational, reli-
gious, charitable, fraternal, or civic
organization or institution, or use or
permit the use of the prestige of his
office for that purpose, but he may be
listed asan officer, director, or trustee
of such an organization or institution.

The Commission has previously addressed
participation in fund raising as follows:

... Canon 5B(2) strongly discourages
but does not absolutely prohibit par-
ticipation in fund raising for civic and
charitable organizations. See, e. g,
Advisory Opinions 83-174 and 96-596.
Participation in fund raising presents
a danger that the prestige of the judi-
cial office will be used for the solicita-
tion of funds. Advisory Opinions 81-
101 and 96-596. It also involves a dan-
ger that the person solicited will feel
obligated to respond favorably if the
judge is in a position of influence or
control. Commentary to the Model
Code of Judicial Conduct, Canon
4C(3)(b) (1990). A judge who partici-
pates in fund raising for a civic or
charitable organization must be ever
mindful of the provisions of Canons 1
and 2, and must limit such participa-
tion so that he or she does notlend the
prestige of his or her judicial office to
the event or otherwise violate either
the letter or the spirit of Canons 1 and
2. Advisory Opinions 83-174, 83-179,
85-242, and 96-596.

Advisory Opinions 00-747 and 00-753.

In Advisory Opinion 00-753, the Commission
concluded that a judge may not use his judi-
cial position or title in fund-raising activities.
That opinion involved a proposed letter en-
dorsing a particular charitable organization
that the organization would use to support
grant applications, major gift proposals, and
other funding documents. The letter not only
used the judge’s official title in the signature
block, it emphasized his official position in
endorsing the organization’s fund-raising
efforts. See also, Advisory Opinions 84-216 (a
judge should not permit his name to be listed
along with the title “Judge” on stationery of
an educational foundation that he knows will
be used for the purpose of soliciting funds
because to do so would “permit the use of the
prestige of his office for the purpose of solicit-
ing funds”); and Advisory Opinion 96-596 (ad-
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vising a judge that his name should not be
listed as a judge on an invitation to a fund-
raising dinner that would be held in the
judge’s home).

In Advisory Opinion 93-492, the Commission
decided that the canons permitted a judge to
speak on behalf of the need for a Big Broth-
ers/Big Sisters organization even though a
portion of the program would involve the
direct solicitation by other speakers of finan-
cial contributions for that organization. The
Commission did advise, however, that the
judge should not appear in hisjudicial robe in
making such a presentation. See also, Advi-
sory Opinion 90-398 (mere identification of a
judge as a judge on the cover of a book he
wrote does not “exploit his judicial position”
in violation of Canon 5C(1)).

The primary purpose of the reports at issue is
not fund solicitation and, in the Commis-
sion’s opinion, merely permitting a minister
to identify the speaker as a judge in these
circumstances does not involve an impermis-
sible use of the prestige of the judicial office
for fund-raising purposes. This is not a situa-
tion in which a judge is personally using, or
permitting another to use, the prestige of his
office for fund solicitation.

The Canon5B(2) does discourage ajudge from
personally soliciting funds for any educa-
tional, religious, charitable, fraternal, or civic
organization or institution, and Canon 2B
does state that a judge “should not lend the
prestige of his office to advance the private
interests of others.” Thus, in the Commis-
sion’s opinion, the judge should refrain from
personally asking for contributions when he
has been identified as a judge.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge whorequested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400, Mont-
gomery, Alabama 36130-3400; tel.: (334) 242-
4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
jic@alalinc.net.





