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HONORARIA 

ISSUE 

May a district judge accept an honorarium 
from an organization for his participation at 
a particular conference, which is the same 
amount paid to the other participants who are 
not judges? Answer: Yes. 

FACTS 

A district judge spoke at the 21st Century 
Learner's Conference in Washington, D.C., 
and assisted in the writing of a white paper 
on the subject. He has just received a check 
from the Association ofChildren's Museums 
for his participation, which he has been told 
is an honorarium in the same amount paid to 
the other participants. 

DISCUSSION 

This issue is governed by Canon 6, which 
states in pertinent part as follows: 

A judge may receive compensa­
tion and reimbursement of expenses 
for the quasi-judicial and extra-judi­
cial activities permitted by these can­
ons, if the source of such payments 
does not give the appearance of influ­
encing the judge in his judicial duties 
or otherwise give the appearance of 
impropriety, subject to the following 
restrictions: 

A. COMPENSATION. Com­
pensation should not exceed a rea­
sonable amount, nor should it ex­
ceed what a person who is not a 
judge would receive for the same 
activity. 

Quasi-judicial activities are defined in Canon 
4 as those concerning the law, the legal sys­
tem, or the administration of justice. Extra­
judicial activities are addressed in Canon 5, 

which states in section A, Avocational Activi­
ties: 

Ajudge may write, lecture, teach, and 
speak on nonlegal sUbjects ... if such 
avocational activities do not detract 
from the dignity of his office or inter­
fere with the performance of his judi­
cial duties. 

In Advisory Opinion 90-404, the Commission 
found that the foregoing provisions clearly 
allowed a judge to receive an honorarium for 
delivering a keynote speech. 

Under the facts presented, it is the opinion of 
the Commission that the judge's activity was 
permitted by the canons, that the source of 
the payment in question does not give the 
appearance of influencing the judge in his 
judicial duties or otherwise give an appear­
ance of impropriety, and that the amount of 
the payment is reasonable. Since the amount 
of the payment also does not exceed what 
other participants received, the the judge 
may accept the proffered honorarium. 

REFERENCES 

Advisory Opinion 90-404. 

Alabama Canons of Judicial Ethics, Canons 
4,5A, 6 and 6A. 

This opinion is advisory only and is based on 
the specific facts and questions submitted by 
thejudge who requested the opinion pursuant 
to Rule 17 of the Rules ofProcedure of the Ju­
dicial Inquiry Commission. For further infor­
mation, you may contact the Judicial Inquiry 
Commission, P. O. Box 303400, Montgomery, 
Alabama 36130-3400; tel.: (334) 242-4089; fax: 
(334) 353-4043; E-mail: jic@alalinc.net. 




